Forfaitaire aftrek van beroepskosten

Forfaitaire aftrek van beroepskosten

Als jouw werkgever het carpoolen organiseert, kan je genieten van een fiscale vrijstelling op je woon-werkvergoeding. Om deze vrijstelling te bekomen, moet je bij je belastingen kiezen voor de forfaitaire aftrek van beroepskosten.

De limiet voor deze vrijstelling is vastgelegd op de prijs van een 1ste klasse treinabonnement op weekbasis die overeen komt met de gecarpoolde afstand (enkel traject) vermenigvuldigd met het aantal gecarpoolde dagen gedeeld door 5. Zowel de chauffeur als de passagier hebben recht op deze vrijstelling!
 
Wanneer organiseert mijn werkgever het carpoolen?
  1. Carpoolen houdt in dat je met minstens 2 personen per wagen samenrijdt voor je woon-werkverplaatsing, of een gedeelte daarvan (de vrijstelling geldt enkel voor het gemeenschappelijke traject).
  2. Er moet een overeenkomst zijn tussen de werknemer (individueel of collectief) en de werkgever, waarin bepaald wordt onder welke voorwaarden er sprake is van carpoolen. Dit gebeurt in de praktijk op volgende wijze:
 
Fiscaliteit: carpool naar je fiscaal voordeel | Algemene principes | Forfaitaire aftrek van beroepskosten | Bewijzen van beroepskosten | De bedrijfswagen | Bijkomende vragen